Lieke in Vietnam!

Hutspot met stokjes

Hoi allemaal,

Na zeker een half uur aan een verhaal te hebben gewerkt, viel mn internet opeens weg

Yell
. Niets van het verhaal opgeslagen, het wordt nu dus iets bondiger..

Afgelopen maandag na veel moeilijkheden met de organisatie gestart in het Youth House, waar we dagelijks lesgeven en koken+schoonmaken met elkaar afwisselen. We hebben een groep van 6 vrouw en 1 man sterk: 3 Japanse meiden, een Koreaanse jongen en meisje en twee Hollanders. Een man is alweer vertrokken omdat hij bezig was met een videoproject voor de vrijwilligersorganisatie.

We brengen de dagen dus kokend of lesgevend door. s ochtends sta je vroeg op om op de markt inkopen te doen voor het ontbijt voor de lesgeef-groep, bereid je het geheel en ruim je het erna weer op. Dit herhaalt zich nog een keer voor de lunch voor alle kinderen en alle vrijwilligers, ook de longtermvolunteers die de lessen leiden en de coordinatoren. Na het opruimen van deze lunch heb je een paar uur vrije tijd totdat alle kinderen wegzijn en je de drie badkamers op de drie verdiepingen en de trap even schoonmaakt. Dan ben je klaar. voor het lesgeven geldt dat je een uurtje lesgeeft en de les voorbereid met de longtermvolunteers en zorgt dat de klaslokalen er weer goed uit zien.

We hebben naast onze vaste taken ook al andere leuke dingen gedaan: zo zijn we dinsdagavond bij het meer een drankje gaan drinken, hebben we woensdag de literatuurtempel bezocht en hebben we eenvietnamese avond gehad met 'nem' (loempia's) en spelletjes, wat tot veel gelach leidde. Donderdags hebben we wat kaartspelletjes gespeeld en omdat er na een Dutch-night in een ander vrijwilligershuis nog wat eten over was, konden wij mooi onze Aziatische vrienden wat laten proeven van pannekoeken, hutspot, gehaktballen en appeltaart. Gewapend met onze stokjes en kommetjes zijn we het eten te lijf gegaan en, wonder boven wonder, ze vondenonze Neerlandse kostallemaal lekker! Na dit apperetif zijn we begonnen aan onze Japanse rijstmaaltijd, wat ook erg lekker was. Met een paar vrijwilligers erbij begaven we ons later die avond richting de karaoke waar we ons tegoed hebben gedaan aan bier en engelse liederen. gister was het dan ook wat moeilijk om uit bed te komen en wakker te blijven. Gelukkig een rustig dagje, waar we s avonds uit eten zijn gegaan, nog wat spelletjes hebben gespeeld, origamikunsten hebben afgekeken vande Japansemeiden (nee, mijn vogel werd niet zo mooi als die van hun)en Koreaans hebben geleerd. Al met al heel wat gezellig- en vrolijkheid!

De markt is hier echt wat bijzonders. De mensen zitten achter hun op de grond uitgestalde waren (soort van rommelmarkt idee) en hebben ofgroente-, kip-, vlees-of viswaar. Alles staat kleurrijk door elkaar, vissen worden neergeknuppeld, kippen de keel doorgesneden en vervolgens vaardig klaargemaakt waar je bij staat. Af en toe een verdwaalde toerist of een dansende beledaar, nadat ik hem wat geld had toegestopt.

De kinderen zijn erg leuk; de leeftijd varieert van 5-15 jaar, het niveauverschil in engels net zo erg. Ik geef de oudere kinderen les in de middag, wat een hels karwei is omdat alle kinderen die echt willen dan naar hun echte school zijn en wij met een handjevol, niet altijd welwillende, kinderen achterblijven. Volgende week ga ik echter naar de ochtendles; ben benieuwd. De kinderen zijn zo aan buitenlanders gewend, dat ze openstaan voor ze. Dat is erg leuk en zo wordt communiceren ook wat makkelijker. De meesten van hen komen van de fisher villages; wat(drijvende) huizen in de rivierbedding van de rode rivier, waar mensen wonen die niet genoeg geld hadden om geld te kunnen betalen aan Hanoi. De huizen zijn klein en, naar men zegt, is het er in de zomer niet uit te houden zo warm; echt indrukwekkend.

Nou, een korte update dus. Ik ga zo nog wat eten scoren. het is niet mogelijk om fotos te uploaden, dus misschien komt dat later. Zet u allen lekker door, in koud Nederland, waar SP van fractievoorzitter wisselt en onze islamofoob opeens hoog in de peilingen voorkomt. Ga jullie goed en tot later..

Groetjes!

pijkie

heej liek

hahaha hutspot met stokjes. vraag me af of dat makkelijk gaat.
Jammer dat je geen foto's kon uploden. had et graag willen hebben gezien. ag ja komt later dan wel :)

hier is alles wel ok.
Weinig echt nieuws van mij.

heel veel plezier en knuffels .

hoow jah..... maria (de moeder van ernst) wil dat ik de groetjes van d'r doen.

gijszz

YOo ZUZIE!

Dus ik begrijp dat t lesgeven tegen valt? das niet goed hea!
Wel leuk dat die koreaan en die japanse dat eten lekker vonden:P
trouwens .... Ik mag mee naar Roemenië!
k weet niet of ik je daar al wat van had verteld...

mrja geniet nog van je Hanoi!

Jill

Hey Lieke,

Leuk om je verhalen eens te lezen. Je maakt week van alles mee zeg!
Veel plezier daar en tot later!

Greetz!

Bianca

Hey Lieke

Wat kan jij lekker schrijven zeg,ik had echt het gevoel dat je heel dicht bij bent.Wat zul jij veel indrukken op doen.Geweldig wat je allemaal meemaakt.

heel veel liefs van Bianca

Susanne

Hey Liky, volgens mij heb je het aardig naar je zin daar. Af en toe een beetje Nederlands eten en Engelse muziek. Hier gaat (afgezien van de resultaten) alles goed, donderdag nieuwe trainer en zaterdag lekker weer de boot in tegen Perik. We missen je wel hoor, de power tijdens de wedstrijden moet nu van 30 plussers komen. Nou, dan weet je het wel. Maar we gaan stug door. Ben wel bang dat de platte wagen niet voor ons opgetuigd gaat worden. Veel plezier nog in Vietnam, geniet er van! Tot gauw, je captain voor altijd, Suus.

ps: we hebben een nieuwe yell: Ik roep 'pakken' en dan roept de rest 'wat je pakken kan'. We hebben er nog geen succesen mee geboekt helaas.

irma

Hey Lieke

We kregen vandaag de leuke kaart..Dank.
Het is erg leuk om via jou verhalen mezelf even in een heel andere wereld te verplaatsen.
Ik begrijp dat je het nieuws uit Nederland nog wel aardig kunt volgen. de dag na de verkiezingen trof ik een collega van een grote zorgorganisatie uit Almere.
Hij benadrukte dat 80% van de burgers uit die stad niet eens is met de denkbeelden van die islamofoob.
Iets rustiger om er zo naar te kijken.
Jij bent dus juf geworden..hoe zit het daar met de gezagsverhoudingen. Luisteren ze als vanzelf of moet je het erg leuk maken of streng zijn?
Als je terug bent wil ik graag een kookcursus...volgens mij heb je veel nieuwe gerechten leren kennen.
Veel plezier verder...knuffel
Irma

Henk S

Tjeee, Liek, jij vóór de klas, in plaats van er in... Wat mogen je leerlingen allemaal niet van je? Vallen ze wel eens in slaap? En krijg je dan herinneringen aan het Bataafs Lyceum? Nàààà, Henk, wat flauw...! Ik heb opnieuw je verhaal met veel interesse & plezier gelezen. Veel knufs !

Marijke

Dag lief vriendinnetje,

Wat is het toch iedere keer fijn jouw berichtjes te lezen. Ik zie je al helemaal zitten, met eetstokjes in de rijst pulkend. Hoe bruin ben je onderhand? Zien ze je nog niet aan voor een Afrikaanse?

Hartstikke leuk om een kaartje van je te krijgen! (Denk je dat je speciaal bent, kom je die avond bij Anisa, blijkt zij er ook een te hebben!)
Btw, de diabolo's zijn in de aanbieding bij de intertoys. Zal ik er een voor je halen? ;)

Tot snel! Ik hoop dat de tijd steeds iets sneller vliegt.

Liefsliefs x